Wat is CrossFit?

CrossFit is een manier van trainen waarbij gewichtheffen, atletiek en gymnastiek worden gecombineerd. Functionele bewegingen worden zo gevarieerd mogelijk met hoge intensiteit uitgevoerd, met als doel het verbeteren van je algemene fitheid en je klaar te maken voor iedere fysieke uitdaging waar je in het dagelijks leven tegenaan kunt lopen. De 10 algemene fysieke vaardigheden staan centraal bij CrossFit: 

 1. Kracht
 2. Power
 3. Snelheid
 4. Uithoudingsvermogen
 5. Stamina
 6. Balans
 7. Coördinatie
 8. Behendigheid
 9. Nauwkeurigheid
 10. Flexibiliteit

Deze onderdelen samen vormen je algemene fitheid. Tijdens CrossFit trainingen wordt er aan deze kenmerken gewerkt. Kracht en uithoudingsvermogen spelen in iedere training een rol maar ook de andere genoemde kenmerken komen regelmatig voorbij.

Waaruit bestaat een CrossFit training?

Een CrossFit training is opgebouwd uit een aantal onderdelen:

 1. De warming-up: bedoeld om de spieren op te warmen en het hart sneller te laten kloppen.
 2. Een technisch gedeelte: bedoeld om bepaalde oefeningen aan te leren.
 3. De WOD (Workout Of the Day).
 4. Daarna: cooling down, stretching of mobiliteit.

Door de constante variatie in het programma staat er iedere dag iets anders op het menu. Oefeningen, herhalingen, gewichten en duur variëren van dag tot dag. Niet alleen verbeter je je algemene fitheid maar je verveelt je ook geen seconde door de afwisseling. Je werkt in groepsverband aan het verbeteren van je fysieke en mentale conditie. Er wordt gewerkt met bewegingen waar de mens voor gemaakt is, denk hierbij aan rennen, springen, duwen, gooien, klimmen, trekken en tillen. Je traint met je eigen lichaamsgewicht, bij ons vind je geen rijen met crosstrainers, loopbanden of andere fitnessapparaten. Wel bij ons: kettlebells, medicine balls, halterstangen, springtouwen, klimtouwen, ringen, optrekstangen en genoeg ruimte om te rennen, sprinten en springen.

Rustig aan trainen, daar doen we niet aan. Met intensieve workouts die meestal tussen de 5 en 20 minuten duren bereik je de beste resultaten. Hoge intensiteit is voor iedereen anders, onze gecertificeerde coaches passen workouts op ieders niveau aan. Jong of oud, dik of dun, marinier of huismoeder, geblesseerd of niet – iedereen werkt bij ons aan hetzelfde doel: fitter, beter en sterker worden.

DE GESCHIEDENIS VAN CROSSFIT

CrossFit is bedacht door voormalige gymnasten. De eerste specifiek op CrossFit toegelegde sportschool is in 1996 geopend. Het aantal sportscholen, Boxes, groeide van 18 in 2005 tot meer dan 1.500 in 2010, met in 2014 de opening van de 10.000e box in Londen.

Met name in de VS wordt Crossfit veel beoefend. Sinds 2007 worden elke jaar de CrossFit Games georganiseerd. Voormalig NFL-speler John Welbourn heeft een speciaal CrossFit Football programma ontwikkeld. Andere experts op het gebied van Crossfit zijn Dr. Nicholas Romanov, (pose running methode) en Dr. Barry Sears, bedenker van het zonedieet. CrossFit heeft speciale certificering seminars voor gymnastiek, gewichtheffen, powerlifting, strongman, hardlopen en uithoudingsvermogen. Ook zijn er seminars voor CrossFit Kids en CrossFit Football. 

CrossFit, Making People Better

Wat bieden wij aan

Meer over onze Lessen

Style switcher RESET
Color scheme