Wat is CrossFit?

CrossFit heeft als doel om je algemene fitheid te verbeteren en je klaar te maken voor elke fysieke uitdaging die het leven te bieden heeft. Uithoudingsvermogen, kracht, conditie, flexibiliteit, snelheid, coördinatie, wendbaarheid, evenwicht en nauwkeurigheid zijn allemaal belangrijk om jouw fitheid te omschrijven. Wij werken hieraan door middel van constant gevarieerde workouts met functionele bewegingen, uitgevoerd op een hoge intensiteit.

Met het gevarieerde programma zorgen wij ervoor dat er elke dag iets anders op het menu staat. Oefeningen, herhalingen, gewichten en duur variëren van dag tot dag. Daarmee zijn de trainingen niet alleen super leuk maar dragen zij ook nog eens bij aan jouw algemene fitheid. Je zult je bij ons niet te vervelen.

Met CrossFit wordt er teruggegaan naar de basis en wordt er gewerkt met functionele bewegingen. Onze workouts bestaan uit oefeningen die lijken op bewegingen uit het dagelijkse leven en verschillende sporten. Of te wel: oefeningen waar je iets aan hebt. Bij ons vind je geen rijen met crosstrainers, loopbanden of andere fitnessapparaten. Wat je wel bij ons vindt zijn kettlebells, medicine balls, halterstangen, springtouwen, klimtouwen, ringen, optrekstangen en …….. een dubbele sprintbaan.

Even rustig aan trainen zit er bij ons niet in. Met intensieve workouts die meestal tussen de 5 en 20 minuten duren bereik je de beste resultaten. Hoge intensiteit is voor iedereen wat anders, daarom zijn onze workouts op ieders niveau aan te passen. Jong of oud, dik of dun, marinier of huismoeder, geblesseerd of niet – iedereen werkt bij ons aan hetzelfde doel: fitter worden.

Waaruit bestaat een CrossFit training?

Een CrossFit training sessie bestaat vaak uit een aantal onderdelen:

 1. Het begint met een warming-up, dat bedoeld is om de spieren op te warmen, het hart wat sneller te laten kloppen en de persoon fysiek en mentaal voor te bereiden op de training.
 2. Hierna volgt een technisch gedeelte, dat bedoeld is om bepaalde oefeningen aan te leren, dit is erg van belang bij CrossFit omdat niet alle oefeningen even gemakkelijk zijn om goed uit te voeren.
 3. Vervolgens is er tijd voor de WOD, dat staat voor Workout of the Day. Dit is een intensieve training die elke training varieert. De WOD kan de ene keer bijvoorbeeld een training zijn waarbij binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk rondes van een aantal oefeningen afgerond moeten worden. De andere keer kan het weer zijn dat er een aantal oefeningen binnen een zo snel mogelijke tijd afgerond moeten worden
 4. Na de intensieve WOD is er vaak nog sprake van een cooling down, stretching of het werken aan de mobiliteit.

De Geschiedenis van CrossFit

CrossFit is bedacht door voormalige gymnasten. De eerste specifiek op CrossFit toegelegde sportschool is in 1996 geopend. Het aantal sportscholen, Boxes, groeide daarna van 18 in 2005 tot meer dan 1.500 in 2010. In 2014 werd de 10.000e box geopend in Londen.

Met name in de VS wordt Crossfit veel beoefend. Sinds 2007 worden elke jaar de CrossFit Games georganiseerd. Voormalig NFL-speler John Welbourn heeft een speciaal CrossFit Football programma ontwikkeld. Andere experts op het gebied van Crossfit zijn Dr. Nicholas Romanov, (pose running methode) en Dr. Barry Sears, bedenker van het zonedieet. CrossFit heeft speciale certificering seminars voor gymnastiek, gewichtheffen, powerlifting, strongman, hardlopen en uithoudingsvermogen, CrossFitKids en CrossFit Football.

Het doel van CrossFit

De tien algemene fysieke vaardigheden zijn erg belangrijk in CrossFit:

 1. Kracht
 2. Power
 3. Snelheid
 4. Uithoudingsvermogen
 5. Stamina
 6. Balans
 7. Coördinatie
 8. Behendigheid
 9. Nauwkeurigheid
 10. Flexibiliteit

Tijdens CrossFit Trainingen wordt er aan deze kenmerken gewerkt, de belangrijkste kenmerken waaraan veel gewerkt wordt zijn kracht en uithoudingsvermogen, maar ook de andere genoemde kenmerken zijn niet te missen.

Mensen kunnen om verschillende redenen aan CrossFit doen, om overgewicht te verliezen, om  fitter te worden, om sterker te worden, om beter te worden in haar/zijn sport en ga zo maar door. Iedereen kan bij CrossFit terecht. Andere redenen om aan CrossFit te doen zijn om zelfverzekerder te worden, wat energie kwijt te raken, mensen te leren kennen etc. Maar CrossFit is meer dan dat, het is voor vele mensen een levensstijl geworden dat meer is dan alleen sporten. CrossFit staat voor fitheid, gezondheid, harmonie, vriendschap, competitie, uitdagingen, doorzettingsvermogen en nog veel meer.

CrossFit, Making People Better

Wat bieden wij aan

Meer over onze Lessen

Style switcher RESET
Color scheme